Cancerul canina: melanomul - tumori melanocitare

Descriere

Leziunile melanocitelor și melanoblasts sunt tumori relativ comune ale pielii la câine. Acestea reprezintă 5-7% din totalul tumorilor cutanate canine. Melanoblasts sunt neuroectodermică (ectoderm embrionare, care dă naștere la nivelul țesutului nervos) de origine, și în timpul dezvoltării fetale migrează spre piele si par becurile. pigment mature producătoare de celule sunt denumite melanocite. Acestea se găsesc în multe părți ale corpului în cazul în care există un pigment ca parul, pielea si ochii. Aceste celule se găsesc între keratinocitele bazale (aceasta este principalul constituent al epidermului. Acesta cuprinde 95% din celulele gasite acolo. Cheratinocitelor găsit în bazal stratul sunt uneori numite „celule bazale“ sau „keratinocitele bazale“) epiderma și bec de păr. Melanina produs de melanocite, sunt stocate în melanozomi și este transferat la keratinocitele printr-un proces cunoscut sub numele de cytocrinia (același proces prin care se transferă melanina, într-un epiderm normale, de la melanocite la cheratocite). Aceste malanosomes se adună în citoplasmă keratinocite și protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete. Când melanocite nu reușesc să ajungă la epiderma, acestea cresc in melanocite intradermice (depunerea de celule producatoare de pigment în piele). In derm există un al doilea grup de celule care conțin melanina numite melanophages. Ei au fagocitate melanina (celule melanina care au înghițit bacterii și alte microorganisme), care intră în derm din cauza scurgerilor de la sau distrugerea epidermice sau melanocite foliculare. Tumorile melanocitice sunt frecvente la caini mai mari, care au pielea pigmentat de culoare închisă. Acestea apar mai ales în zonele de piele cu par sau în cavitatea bucală.

cauze generice

Etiologia exactă nu este cunoscută. Dar câteva medici veterinari cred ca stresul, traumele sau lingerea uneori excesivă a unei anumite zone a corpului poate provoca celule pentru a se multiplica în mod aleatoriu. In timpul diviziunii celulare, pot exista modificări bruște ale structurilor genetice care conduc la formarea celulelor canceroase.

Tipuri de tumori melanocitare

Există patru tipuri de tumori melanocitare, cum ar fi nev melanocitar, melanocytoma, melanomul malign.

Melanomul malign poate fi împărțit în:

* Melanomul cutanat
* Melanomul orală
* Uveal sau intra-oculare Melanomul
* Limbal (Epibulbar) Melanomul

nev melanocitice

Formele non-maligne ale tumorii sunt adesea denumite nev ca melanocitice. O celulă nev este de obicei un schimbat de melanocite. Aceasta implică orice leziune pigmentat congenitală, melanina. Ele sunt, de obicei bine definite, profund pigmentata, mai mică de 2 cm în diametru, în formă de dom, ferm și pe baza largă. Dar ele sunt mobile sub țesuturile subiacente.

Melanocytoma

Aceasta este o tumoră benignă care rezultă din melanocite în epidermă, dermă, sau (fanere ale anexelor unui organ), dar provine în principal din teaca rădăcină externă a foliculului pilos. Câinii care sunt sub vârsta de 1 an au o tendință de a dezvolta boala. Dar este dificil să se stabilească dacă acestea sunt leziuni congenitale sau nu. Câini între 5-11 ani de vârstă au o incidență mai mare. rase cu risc crescut includ Vizsla, Schnauzer miniatural, Dobermann, Airedale Terrier, Bay Retriever etc Nu predilecție sexul a fost observat. Locurile de predilecție pentru melanocite la câini sunt pleoape. Acestea variază în aspectul lor. Leziunile cele mai mici sunt mici, macule pigmentate, în timp ce cele mai mari tumori pot fi de 5 cm sau mai mult în diametru. Culoarea variază de la negru la nuanțe de maro, gri și roșu. Tumorile care provin din regiunea cu par sunt non-maligne. Dar leziunile care se dezvolta pe intersecții cutaneo-mucoase sunt canceroase.

Tratament

Chirurgia este tratamentul de alegere pentru melanocytomas.

Prognoză

Deoarece leziunile sunt benigne, excizia chirurgicală este complet curativ.

Melanomul malign

Majoritatea melanoamelor maligne apar în cavitatea bucală și mucocutanată (referitoare la membranele mucoase ale pielii) joncțiune buzelor, cu aproximativ 10% din cazurile care apar din piele cu părul. Cap și scrotul sunt moderat predispusi. Tumorile ar putea fi extrem de pigmentat sau lipsite de pigment și pot invada adânc în țesutul sub-cutanat și de-a lungul planurilor fasciale. Ei cresc rapid si pot fi fatale. Ei metastaza, de obicei, prin intermediul limfatica la nivelul ganglionilor limfatici regionali și plămâni. De asemenea, au răspândit în alte părți neobișnuite ale corpului cum ar fi creierul, inima si splina.

Melanomul malign cutanat

Acest lucru poate apărea în patul unghial sau pe picior tampoane. Aceasta poate să apară ca o masă discretă, o tumoare ulcerative sau o inflamație difuză a degetului afectat. Claudicație este primul simptom în acest tip de limfom. tumori unghiei si labei piciorului sunt infectate secundar și sunt adesea diagnosticate greșit ca infecții cronice.

tehnici de diagnosticare

Pentru tumorile care apar din patul unghial, radiografiile vârfului afectat trebuie efectuată, deoarece, în general, melanoamele duce la distrugerea osului. Examinarea atentă a ganglionilor limfatici de drenaj este foarte important. aspiratele ac fin a ganglionilor limfatici sunt efectuate în cazul în ganglionii limfatici se dovedesc a fi mărită. Razele X ale plămânilor, sunt de asemenea importante pentru a evalua pentru boala metastatică, înainte de începerea tratamentului.

Tratament

Chirurgia este tratamentul de alegere pentru melanoamelor cutanate locale. Pentru cui tumori de pat, medicii veterinari trebuie să ia foarte des recurge la amputarea osului afectat datorită implicării extinse osoase. Melanoamele de tampoane picior reprezintă o provocare pentru indepartarea chirurgicala. Multe tumori va implica tampoane mai mari de susținere a greutății, în cazul în care o intervenție chirurgicală poate fi limitată din cauza pierderii funcției de picior. La unii pacienți, amputarea piciorului poate fi cea mai bună opțiune pentru realizarea tumorale locale de control

Radioterapia poate fi utilă pentru tratamentul melanoamelor mari, inoperabile sau ca adjuvant al tumorilor cu margini incomplete prin excizie chirurgicala agresiv. Melanoamele răspund bine atunci când radiația este administrat în doze mari, mai puțin frecvent. Radioterapia este administrat o dată pe săptămână, timp de 4 tratamente. Pacienții sunt obligați să fie ținute sub anestezie în timpul terapiei. Efectele secundare sunt minime cu acest protocol. Dar, uneori, poate duce la Umezirea (gol) a unghiilor sau tampoane picior. Unghiile si labei piciorului suprafata va re crește și nu ar trebui să cauzeze probleme de lungă durată.

Protocolul standard este chimioterapia combinatie de carboplatină cu o intervenție chirurgicală și / sau radioterapie. Carbo-platin se administrează intravenos o dată la fiecare 3 săptămâni pentru un total de 4 tratamente. Carboplatin se potrivește câini bine, iar efectele secundare sunt minime.

Prognoză

Aproximativ 50% din melanoamelor paturi de unghii și tampoane picior răspândit la alte site-uri ale corpului. Deși, nu poate fi prezis care câinii au o incidență mare pentru metastaze, mitotice (metoda indirectă a diviziunii celulare), rata de raportat pe raportul biopsie poate fi de ajutor la unii pacienți. O rată mitotic mai mică de 3 este puternic asociat cu un comportament mai benigne si risc mai mic de metastaze. melanoamelor maligne recurente au un prognostic mai puțin favorabil decât tumorii tratate inițial.

Radioterapia este eficace pentru melanoamele nerezecabile. Unii câini realiza o regresie completă a tumorii. Radioterapia este de asemenea benefică în tratamentul melanoamelor cutanate incomplet eliminate. In anumite cazuri, chimioterapia cu carboplatin pot fi utile în întârzierea sau prevenirea instalării metastazelor la câini cu melanomas- cutanat cu toate acestea, nu exista studii publicate pentru a confirma un avantaj de supravietuire cu utilizarea chimioterapiei.

Melanomul oral

melanoamele orale reprezintă 30-40% din toate tumorile orale la câini. Acestea sunt văzute de-a lungul gingiilor, buza, cerul gurii și, uneori, limba. Este o formă malignă de melanom. Aceste tumori metastazeaza la nivelul capului și gâtului și, de asemenea, uneori, pot invada tesutul osos adiacent. Se poate răspândi cu ușurință la ganglionii limfatici, ficatul, plămânii și rinichii. Deci, depistarea precoce este critica.

Simptome

Simptomele includ pierderea greutate, miros neplacut al gurii, salivație frecvente, probleme cu mâncatul, descărcarea de sânge sau în vrac dantură.

tehnici de diagnosticare

Procesul de diagnostic implică examen fizic complet, inclusiv teste de sânge, analiza urinei, radiografii (oase si plamani), ecografie abdominala, imagistica prin rezonanta magnetica (MRI), biopsie fluid - retragere ac fin de fluide și munca de laborator (citologie), solid biopsie - indepartarea solid-tesut si laborator de lucru (histopatologie) si pata de tesut.

TratamentChirurgia combinata cu radioterapia este tratamentul preferat pentru majoritatea clienților. Terapia de susținere este adesea necesară pentru stoparea creșterii celulelor canceroase metastatice. Până de curând, cea mai populară opțiune de a sprijini terapia a fost chimioterapie. Dar, tipuri de cancer, cum ar fi melanomul canin, au dovedit a fi extrem de rezistente la chimioterapie. Prin urmare, imunoterapie, este lent în curs de dezvoltare ca o alternativă potențială pentru controlul creșterii celulelor tumorale. Recent, a fost lansat un vaccin terapeutic. Dar disponibilitatea sa este limitată. Este indicat în principal pentru tratamentul câinilor cu stadiul II sau stadiul III de melanom oral și pentru care a fost atins controlul bolilor locale.

Prognoză

melanomul oral este considerat a fi o tumoare extrem de maligne, din cauza unui grad ridicat de invadare locale și înclinația metastatice ridicată. Tumorile primare mici sunt complet vindecabile. durata mediană de supraviețuire pentru câini cu melanom oral tratati cu interventii chirurgicale sunt aproximativ 17 la 18, 5 la 6 și 3 luni, cu stadiul I, II, III și boală, respectiv.

Uveal sau melanom intraocular

Există trei tipuri de melanoamelor uveale, cum ar fi (melanomul uveal anterior, iris, melanomul corp ciliar si melanom coroidiene). Anterioare melanomul uveal apar de obicei din tractul uveal anterior (iris sau corpul ciliar). melanom coroidiene primar este mai puțin frecventă la câini. Tumorile melanocitare uveal pot fi benigne (melanocytoma) sau maligne (melanom). Cele mai multe melanoame sunt pigmentate în chip întunecos. Dar, uneori, melanoamelor roz sunt de asemenea posibile. Ei iau, de obicei forme maligne.

Simptome

In melanomul irisului o masă discretă, întunecată, nodular provine din iris. melanomul corpul ciliar apare ca o masă intraocular întunecată care se reliefează prin sau deformează pupila. melanoamelor coroidian afectează numai coroidei și retinei. În faza inițială deficite vizuale sau inflamații pot fi văzute. Dar, într-o etapă ulterioară, pacientul poate fi asaltat cu complicații, cum ar fi orbire, glaucom, dezlipire intraoculare și dezlipire de retină.

tehnici de diagnosticare

Tehnicile de diagnostic includ lampă fantă de examinare, tonometry, gonioscopy și fundoscopie. Alte procese includ palparea ganglionilor limfatici superficiale, auscultatia pieptului și palparea abdominală. baze de date de laborator minimă, radiografia toracică și ecografie abdominală trebuie efectuată pentru a exclude metastaze.

Tratament

Pentru îndepărtarea imediată a masei irisului, medici veterinari să recurgă la dioda fotocoagulare cu laser. E-nucleația (indepartarea nucleului) se face în cazul în care irisului pare a fi într-o formă deformată iar leziunile par a fi progresive. În cazul în care leziunile sunt mici și limitate, poate fi necesară o urmărire după fiecare 2-3 luni. Dar dacă există motive serioase de îngrijorare, în acest caz, consultarea cu regularitate medicul oncolog ar putea fi necesare.

Prognoză

Prognosticul este bun. Marea majoritate a tumorilor benigne sunt, cu un risc minim de metastaze.

Limbal (Epibulbar) Melanomul

Descriere

Acesta este un tip de tumoră oculară care apare la canini în vârstă grup de 5-6 ani. câini și cea mai mare parte de sex feminin Ciobănesc german suferă de această boală. Aceste leziuni au dovedit până acum a fi benigne în natură, dar intervenție medicală rapidă este importantă.

Simptome

Nu sunt suficiente simptome pentru boala. Numai masele pigmentate care decurg din melanocite în sclera sau în țesutul conjunctiv subconjunctivale poate fi remarcat. În alte cazuri, invazia locală a corneei, uneori, epifora (overflow de lacrimi pe față) și iritație conjunctivală ușoare sunt palpabile.

Tratament

Medicul ar sugera mai întâi o gonioscopia (este important în diagnosticarea și monitorizarea diferitelor afectiuni oculare asociată cu glaucom). Acesta ajută la diferențierea tumorilor intraoculare invazive de melanom limbal. Primul este un fel de glaucom inexplicabile, care poate avea consecințe grave.

Tratamentul este sugerat în cazul în care creșterea este prea rapidă. Dar, având în vedere natura non-malignă a tumorii invazia nu este de obicei atât de agresiv. În cazul în care este nevoie de o intervenție chirurgicală pentru medici veterinari merge lamelar Ceratectomie / Sclerectomy cu plasarea grefei. După intervenția chirurgicală, iradiere beta și crioterapie (utilizarea rece extreme pentru a distruge țesuturi în scopuri terapeutice) sunt utilizate. O descoperire mai recenta este coagulare cu laser (coagulare sau de coagulare a țesuturilor folosind un laser).

Prognoză

Re creștere are loc în mai mult de 30% dintre câini după o intervenție chirurgicală. Dar este nevoie de aproximativ 2-3 ani înainte de a fi invadează camera anterioară și necesitatea de a merge pentru extirpare apare. Acest proces este absolut curativ și este, în general, recomandată în cazul în care există boala intraoculară dureroasă.

Referințe

Tumorile la animalele domestice- Donald J. Meuten,

Withrow si MacEwen Small Animal Clinical Oncology- Stephen J. Withrow,

Bazele oftalmic Patologie veterinară- Grahn B H Peiffer R L

Boli si Chirurgie a segmentului Canine Anterioare- Hendrix D V H (2007): Ed. KN Gelatt, Blackwell Publishing, Iowa, Statele Unite ale Americii

Manual de BSAVA de canide și felin Oncologie- Gould D (2003): două Edition- Eds JM Dobson și BDX Lascelles, BSAVA Publicații, Marea Britanie

Manual de BSAVA de mici Oftalmologie animale- Crispin S M (2002) - ediția a 2-a. Eds S Petersen-Jones și S Crispin, BSAVA Publicații Marea Britanie

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit