Cancerul de piele la pisici

Privire de ansamblu asupra felin cancerului de piele

Cancerul de piele cuprinde o categorie larga de tumori, care include orice creștere necontrolată a celulelor pielii sau structurilor asociate, cum ar fi glande, foliculi piloși și țesuturile de susținere (grăsime și țesut conjunctiv). Metastazele (spread) pe piele de la tumori in alta parte a corpului poate avea loc, dar acestea nu sunt considerate tumori ale pielii, deoarece nu a început în piele.

Pielea este al doilea site cea mai comuna de cancer la pisica. Tumorile cutanate la pisici sunt mai susceptibile de a fi maligne decât cele la câini. Cancerul de piele apare frecvent la pisicile care sunt de vârstă mijlocie la vârste mai mari (șase până la 14 de ani), cu toate că există mai multe tipuri de cancer de piele care apar la pisici tinere. Nu exista rase de pisici, care sunt mai frecvent afectate cu tumori ale pielii decat altele.

Cauza majoritatea cancerelor de piele este necunoscut. Expunerea la soare a fost demonstrat de a provoca o incidență mai mare a doua tipuri de cancer de piele: carcinom cu celule scuamoase si hemangiom. Pisicile care sunt albe și trăiesc în aer liber au o incidență ridicată de carcinom cu celule scuamoase, în special în unele părți ale corpului care au un haircoat subțire, cum ar fi urechi, nas si pleoape. Virusul imunodeficienței feline (FIV) a fost, de asemenea, legată de dezvoltarea de carcinom cu celule scuamoase la pisici, deși nu este clar ce rol joaca virusul in dezvoltarea acestor tumori. S-ar putea fi o bază genetică pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

cancere cutanate pot fi împărțite în patru categorii diferite, în funcție de tipul de celule care este implicat. Aceste categorii sunt tumori epiteliale, tumori mezenchimale, tumori cu celule rotunde și melanoame.

 • Tumorile epiteliale. Aceste tumori implica pielea in sine, glandele din piele sau foliculului pilos.
 • tumori mezenchimale. Aceste tumori sunt derivate din celulele care inconjoara sau susțin pielea, cum ar fi grăsimile, țesutul conjunctiv, vasele de sânge și nervi.
 • Tumorile cu celule rotunde. Aceste tumori sunt denumite datorită aspectului lor sub microscop și includ Limfosarcoma, tumori ale celulelor mastocite, histiocitomul, tumori cu celule de plasmă și tumori venerice transmisibile.
 • Melanoamele. Aceste tumori sunt derivate din melanocite - celule care furnizează pigment în piele.

  La pisici cele mai frecvente tumori sunt tumori cu celule bazale, carcinomul cu celule scuamoase, tumori ale celulelor mastocite și fibrosarcom. Cele mai multe tipuri de cancer de piele apar ca un nod în sau sub piele sau ca o rană care nu se vindecă. Pisicile cu cancer de piele pot experimenta disconfort sau mancarime din cauza cancerului. Acest lucru poate cauza le-a mesteca sau zero la zona afectată. Cu anumite tipuri de cancer pot exista, de asemenea, roseata la nivelul pielii sau poate avea un aspect cu fulgii.

 • Diagnosticul de cancer de piele la pisici  Testele de diagnostic sunt necesare pentru a recunoaste cancer de piele și de a exclude alte boli. Capacitatea de a trata un cancer de piele depinde cu succes de tipul de cancer si cat de avansat este la momentul diagnosticului. Testele pe care medicul veterinar poate dori să efectueze includ:

 • Citologie, care este examinarea microscopică a celulelor obținute dintr-un aspiratul tumorii sau o biopsie
 • Biopsia, care este îndepărtarea porțiunii tumorii, astfel încât acesta poate fi evaluat citologic sau cu histopatologie, în care țesutul este fixat și apoi secționat înainte de examinarea la microscop
 • hemoleucograma (CBC)
 • Panoul de chimie serică
 • Analiza urinei
 • radiografia toracică (raze X) pentru a determina daca tumora sa extins la plamani
 • Tratamentul de cancer de piele la pisici

  Tratamentul pentru cancer de piele depinde de tipul de tumoare care este prezent si modul in care boala este avansata, la momentul diagnosticului.

 • Chirurgia poate fi efectuată în cazul în care tumora nu sa raspandit si intreaga tumora poate fi îndepărtată fără funcție a țesuturilor asociate compromite. Ocazional, este utilizat pentru a reduce dimensiunea unei tumori, astfel încât un alt tratament poate fi mai mult succes.
 • Radioterapia poate fi luate în considerare pentru unele tumori, in special atunci cand tumora intreaga nu poate fi îndepărtat chirurgical.
 • Chimioterapia poate fi luată în considerare pentru anumite tipuri de tumori, în special pentru cei care au raspandit in alte tesuturi.
 • Cryosurgery este o procedura in care tumora si pielea adiacente sunt înghețate. Acesta este, în general considerat pentru a fi utilizat numai cu tumori mici.
 • Terapia fotodinamică este o nouă modalitate de tratament care utilizează un colorant injectat în fluxul sanguin, care localizes in celulele canceroase. Un laser cu o anumita lungime de unda este apoi utilizat pentru a excita celulele și pot provoca moartea celulelor.
 • Îngrijire și Prevenire Acasă

  Examinati pielea pisicii în mod regulat. Dacă nota o plămădeală nouă, o rană care nu pare să se vindece, sau alte modificări ale pielii să caute asistență veterinară cât mai curând posibil.

  Dupa operatie monitorizarea incizia pentru înroșire, umflare sau evacuare. Alerta medicul veterinar în cazul în care oricare dintre aceste semne sunt notate.

  Evitați expunerea prelungită a pisicii la lumina soarelui. Acest lucru este deosebit de important în cazul în care pisica ta are pielea de culoare lumină. Dacă aveți o pisică albă, care îi place să stea în pervazuri, întrebați medicul veterinar dacă ar trebui să ia în considerare introducerea unei creme ecran pe ei sfaturi ureche.

  Distribuiți pe rețelele sociale:

  înrudit